N.D. Gabi Honlapja

Nézz be ideis!

bp
Névnap

Sok boldogságot!
Naptár
Idojárás

Oldalaim
Kűljd SMS-T
sms

Világ Óra

 

A Barcaság

 

1.Az egész http://nava.hu/ szerintem egy nagy baromság és hülyeség ami csak a magyar kultúra tanitását akadályozza, mivel a gyerekeknek, nem lehetséges egy bemutatót lejátszani. 2.Kérdezem a http://nava.hu/ -t hohy miért nem lehet lejátszani az Orbán Balázs nyomában - 12/9. - Barcaság: székelyek és szászok a http://ndgabici.8x.hu/barcasag#.U_r146M_HrQ a mikor ez az oldal pont a barcaságrol szóll és a videonak itt ahelye?

A Barcaság, A mai Romániában az Olt nagy déli kanyarulata és a dél-erdélyi havasok között elterülo hegyi medence neve. A barcasági magyarok jórészt a Hétfalunak nevezett településeken — Bácsfalu, Türkös, Cernátfalu (Sacele városKozpontja), Hosszúfalu (Négyfalu), Tatrang, Zajzon, Pürkerec (Háromfalu), valamint Bodola, Keresztvár, Barcaújfalu, Krizba, Apáca és Ürmös községekben élnek.A lakosság foként mezogazdasággal, kisebb mértékben komuvességgel, famunkával, mészégetéssel, fazekassággal foglalkozott.

 


 Barcaújfalu

 

Barcaújfalu (románul Satu Nou, németül Neudorf) falu Romániában Brassó megyében. Közigazgatásilag Höltövényhez tartozik. Brassótól 21 km-re északnyugatra fekszik.

barcaujfalu00.jpg

Története

A mondák szerint, eredetileg Komlós nevezetu falu állt Barcaújfalu határában, melyet felégettek az elso tatárjárás idején, melyrol fennmaradtak a "Faluhely" és "Tatárpatak" nevu helyek. (L.M. megjegyzése)[3]

1366-ban és 1404-ben Newdorf néven jelentkezik a forrásokban. 1414-ben és 1917-ben Újfalu formában fordul elo. (c.Suciu: Dic?ionar istoric) 1404-ben a falu lakatlan az elozo századi tatárbetörések következtében.[3]

1462-ben Brassónak adományozzák. Ekkor épül fel temploma is, mint Brassó leányegyháza. A templom tornya 1786-ban épült, harangja nagyon régi.

 


Hereditatum.ro

Barcaújfalu - Evangélikus Templomtorony

Magyar lakosai többségében evangélikusok.

A reformáció elotti tiszta katolikus falu a reformáció idején lutheránus lesz, templomával együtt. A változások érdekessége, hogy lakói bár magyarok, akik Erdélyben mindenütt másutt vagy reformátusok vagy unitáriusok lettek, Újfalu a lutheránus vallásnál állapodott meg, mert a szász lutheránus Brassó birtoka volt. Sot kezdetben, 1632-tol németül vezetik az egyházközösség jegyzokönyveit szász papok. Míg 1693-ban többségben magyar csaladnevek szerepelnek az okiratokban, késobb vegyesek szász nevekkel, és német lesz az istentisztelet nyelve is.

Az 1780-as évektol a hívek követelik, hogy anyanyelvükön szóljon hozzájuk a pap, így Gödri János 1788-tól már magyarul végzi a szertartásokat. (Orbán Balázs:i.m.VI413).- Lestyán Ferenc:Megszentelt kövek).[3]

1992-ben 1033 lakosából 623 magyar. A helyi cigányok, bár javarészt az ortodox egyház követoi, magyar anyanyelvuek.

 

 Erdély etnikai és felekezeti statisztikája, Népszámlálási adatok 1850–2002 között

 

 

statisztika.gif

 

  1.  Balogh György (író) - Életem vázlatának fobb vonalai - Lorincz Márton, szerkeszto, Utószó

 

Hallgasd a műsort - A krizbai kórus Megjegyzés

Barcaujfalúval és a barcasággal kapcsolatos!


3szek .ro Barcaújfalu
Krizba
(Szomszédolás)

ide

ide
ide ide ide